(Wet) koop op afstand, hoe werkt dat?

768 432 ME. Media Engineering

(Wet) koop op afstand, hoe werkt dat?

Als webwinkelier heb je te maken met de (wet) koop op afstand. De consument doet een aankoop bij je via het internet. Er is geen directe verkoop en de consument kan het product niet eerst testen voor de koop. Daarom is de (wet) koop of afstand opgesteld om een aantal regels omtrent de koop tussen webwinkelier en consument vast te leggen.
Voor rechtsgeldige voorwaarden en een heldere communicatie richting de consument is het belangrijk dat je de regels omtrent het kopen op afstand juist opneemt.

De bedenktijd

Als de consument een aankoop op afstand doet, heeft deze een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. De bedenktijd start op de dag na ontvangst van het bestelde product. Gaat de koop om een dienst in plaats van een product, dan start de bedenktijd op de dag nadat de dienst is besteld.

Geen recht op bedenktijd

De consument heeft niet altijd recht op de wettelijke bedenktijd. Dit gaat vooral op voor producten die je na verkoop niet meer aan een ander kunt verkopen. Zo gaat de wettelijke bedenktijd niet op voor op maat gemaakte producten zoals kleding, drukwerk, meubels en sieraden, maar ook producten zoals het boeken van een reis (of andere vrijetijdsbesteding), verzegelde producten waarvan de verzegeling is verbroken, tijdsgebonden producten zoals tijdschriften of houdbare producten zoals voedsel, en producten die om hygiënische redenen niet geretourneerd kunnen worden zoals ondergoed en badkleding.

Let op: bij het afsluiten van een abonnement op een tijdschrift of krant heeft de consument wél recht op de wettelijke bedenktijd van 14 dagen.  

Twee productgroepen die extra aandacht vragen omtrent bedenktijd zijn downloadbare producten en diensten.

Downloadbare producten

Voor producten die de consument moet downloaden om te gebruiken, bijvoorbeeld een boek, film of spelletje, hangt de wettelijke bedenktijd af van de communicatie tussen webwinkelier en consument die plaatsvindt vóór de download. Indien de consument aangeeft binnen 14 dagen het product te willen downloaden en afziet van de bedenktijd, dan heeft de consument geen recht op de wettelijke bedenktijd. Heeft de consument bovenstaande niet gecommuniceerd, maar het product wel al gedownload? Dan heeft deze het recht op 14 dagen bedenktijd. Indien de consument toch wil afzien van de koop, dan heeft deze recht op teruggaaf van geld, ook al is het niet mogelijk de koop te retourneren aan de webwinkel.

Diensten

Ook voor diensten die worden afgesloten, hangt de wettelijke bedenktijd af van een aantal voorwaarden. Zo heeft de consument geen recht op bedenktijd wanneer je langs moet komen voor een spoedreparatie, bijvoorbeeld omdat er een lekkage in het huis van uw klant aanwezig is.

Voor overige diensten wordt er verschil gemaakt tussen diensten die binnen de bedenktijd en buiten de bedenktijd worden afgerond. Wanneer de dienst binnen 14 dagen na afname wordt afgerond, heeft de consument recht op de wettelijke bedenktijd, tenzij deze aangeeft hier geen gebruik van te willen maken. Wanneer de dienst langer duurt dan 14 dagen, bijvoorbeeld bij het afnemen van een abonnement, dan moet de consument zelf om de wettelijke bedenktijd vragen. De consument kan dan binnen de bedenktijd van de koop afzien, maar wil je als webwinkelier nog wel een vergoeding voor de periode dat er gebruik is gemaakt van de dienst, dan moet je dit vóór de koop communiceren.

Recht op geld teruggaaf

Indien de consument binnen de wettelijke bedenktijd van 14 dagen wilt afzien van de koop, dan heeft deze recht op teruggaaf van het aankoopbedrag inclusief de verzendkosten die de consument al heeft betaald. Je moet het volledige bedrag binnen 14 dagen aan de consument terugbetalen, beginnend na de dag dat je klant kenbaar heeft gemaakt van de koop af te willen zien. De kosten voor het retourneren van het product komen wel voor rekening van de consument, mits je dit kenbaar hebt gemaakt vóór de koop. Je dient de consument met hetzelfde middel terug te betalen als waar de koop mee is afgerekend. Geld voor geld, een cadeaubon voor een cadeaubon etc.

Heb je naar aanleiding van het retourneren van een product nog niets ontvangen? Dan mag je wachten met terugbetalen tot je het product hebt ontvangen of tot de consument bewijst dat het product onderweg is. Wanneer de consument slechts een deel van de bestelling retourneert, dan hoeft alleen het aankoopbedrag van dat deel terug te betalen. De bezorgkosten blijven voor rekening van de consument.

Als webwinkelier moet je de consument dus op de hoogte brengen van jouw webwinkelregels omtrent de wettelijke bedenktijd. Ook dien je een formulier toe te voegen die de consument kan invullen om aan jou kenbaar te maken het product terug te willen sturen. Doe je dit niet? Dan heeft de consument automatisch recht op een bedenktijd van één jaar. Indien je op een later moment alsnog de informatie en het formulier overhandigd, dan gaat de wettelijke bedenktijd van 14 dagen weer in vanaf de ontvangst van de informatie.

Tip: Wil je echt de ins and outs weten voordat je gaat starten? dan raden wij je aan het boek van Charlotte Meindersma van Charlotte’s Law aan te schaffen. Boordevol regels en oplossingen over het webwinkelrecht.

 

KOOP HET BOEK

Deel deze pagina

Meer informatie over het webwinkel recht?
Bel ons +31 (0)23 3020 458 of

Neem contact met ons op

Avatar
Author

Shamira van Veenendaal

Shamira van Veenendaal. 25 jaar. Content creator bij ME. Digital nomad. Reizen. Schrijven. Bloggen. Storyteller. Fotograferen. Informeel. FC Utrecht. Sushi. Jillz. Zomer. Terrasjes. Netflix. Social Media. Wandelen. Lezen. Leergierig. Zelfstandig.

All stories by: Shamira van Veenendaal