UX Design: Focus je op de ervaringen van de gebruiker!

1024 1024 ME. Media Engineering

Hoe vaak heb je gefrustreerd een schaar of mes uit de keukenla gepakt om zo’n onmogelijke plastic verpakking open te krijgen? Heel wat keren, waarschijnlijk.
Gelukkig heb je ook producenten die wél nadenken over hun verpakking. Het is makkelijk te openen en als je al een schaar nodig hebt, is ’t tenminste fatsoenlijk te knippen. Netjes op de stippellijn. Gebruiksvriendelijk ontwerp, heet dat. En dat kan ook met websites.

 Wat is UX Design?

UX Design staat voor User Experience. Dat wil zeggen, een ontwerp waarbij designers vooral kijken vanuit het perspectief van de gebruiker. Minder irritante pop-ups, duidelijke buttons en een overzichtelijke layout – allemaal ontwikkeld zodat de gebruiker zo eenvoudig mogelijk door de site kan navigeren.
Met een UX ontwerp kan iedereen de website goed gebruiken, zonder frustraties of onduidelijkheden.

 what-exactly-is-ux-design-01

Van prachtig design naar een handige website

De vorige designtrend focuste meer op stijl en visuele aspecten. Prachtige websites met afbeeldingen en filmpjes schoten als paddenstoelen uit de grond. Hartstikke mooi, maar in ruil daarvoor verlies je een hoop snelheid en laadtijd. Je kan de bezoeker er dus juist mee wegjagen. UX Design probeert dat dus juist te voorkomen: het is de ideale mix tussen een mooi én gebruiksvriendelijk ontwerp. De eindgebruiker staat centraal.
Een simpel voorbeeld is het hamburgermenu: een icoontje waar je op klikt zodat de menu-items tevoorschijn komen. Onze website heeft ’t ook, voor als je ‘m op je smartphone of tablet bekijkt:

 me_hamburger_menu

Handig, want een dergelijk menu bespaart ruimte. Maar een hamburgermenu is niet altijd slim om te gebruiken op een reguliere website. Het is lekker makkelijk, maar het levert de gebruiker een extra handeling op om te navigeren en ze moeten onthouden wat er allemaal in het menu staat. Bedenk maar hoe vervelend het in de auto zou zijn als je verkeersborden niet snel vanuit je ooghoek kan zien, maar als je er steeds bewust naar moet kijken om ze te lezen. Onhandig.

En online?

Online zit ’t hem soms in kleine dingen. Een aantal voorbeelden:

 Gebruikers verwachten dat het logo naar de homepagina linkt
Je ziet het nog steeds: Een niet-aanklikbaar logo. Gebruikers zijn het intussen gewend dat zij door het aanklikken van je logo automatisch worden redirect naar jouw homepagina. Wanneer dit niet het geval is, moet men dus een extra handeling verrichten.

☑ Een gebruiksvriendelijk en makkelijk te herkennen hoofdnavigatie met een beperkt aantal kliks.
Niets is irritanter dan dat je eerst tien pagina’s moet door scrollen om uiteindelijk je bestelling te plaatsen. Probeer het zo makkelijk mogelijk te maken voor de gebruiker door een herkenbaar menu en menu titels te gebruiken. De ‘flow’ moet dan ook niet meer dan twee klikken bevatten. Na de tweede klik zou men zich al bijvoorbeeld op een check-out pagina moeten bevinden.

☑ Hyperlinks in de tekst zijn opvallend (andere kleur of onderstreept)
Lezers van de content van je website vinden het prettig om jouw teksten globaal te lezen. Net zoals we vroeger (en soms nog steeds) deden met de ouderwetse krant. Wanneer het één lap tekst is om door te lezen, zal de gebruiker dit stuk overslaan, terwijl je de gebruiker juist zo lang mogelijk op jouw website wilt houden. Door het gebruik van hyperlinks in een andere kleur of onderstreept te weergeven, kun je de gebruiker juist doorlinken naar andere gerelateerde berichten binnen jouw website, maar dan moeten ze wél opvallen.

☑ Icons allemaal dezelfde stijl
Er zijn een tig aantal iconen te vinden op het internet. Niets is lelijker dan  verschillende iconen door elkaar te gebruiken. Daarnaast wil de gebruiker juist steeds dezelfde iconen herkennen. Gebruik dus altijd dezelfde iconen-set op herkenbare plekken in je website. 

Tot slot: UX Design is niet te negeren

UX Design is dus geen nieuwe, tijdelijke trend die je gewoon kan negeren. Het gaat niet om ‘zo mooi mogelijk’ of ‘zo makkelijk mogelijk’. Het doel is om zo gebruiksvriendelijk mogelijk de gebruiker door je website te begeleiden. 

Natuurlijk zijn er ook grotere aanpassingen – en nog véél kleinere. Maar veel is afhankelijk van de website zelf. Het draait immers om de gebruiker. Een website met een goed UX Design spreekt de gebruiker meer aan, waardoor ze een positievere ervaring met jouw bedrijf zullen hebben. De kans is groter dat ze vaker terugkomen, omdat de site prettig werkt. Met een slim ontwerp kan je website dus zorgen voor flink hogere conversies, zonder hoge marketingkosten. Tel uit je winst!

ME. heeft er een nieuwe collega bij: Jelle Mooi, Front-end Developer bij ME. Media Engineering en vaste design blogger.