De relatie tussen usability, user experience en SEO

150 150 ME. Media Engineering

Usability en user experience spelen een belangrijke rol bij SEO. Door je website te optimaliseren voor deze twee factoren, verbeter je ook je ranking in Google.

Wat is usability?

Usability gaat over gebruiksvriendelijk ontwerp. Het betekent dat gebruikers snel kunnen zien hoe de website werkt, waar ze informatie kunnen vinden en dat ze geen errors tegenkomen.

Vragen die hier bij horen zijn bijvoorbeeld: Werkt de zoekfunctie goed? Is het menu overzichtelijk? Is de website intuïtief in gebruik? Laadt hij snel genoeg?

Usability

Een complexe, onoverzichtelijke website converteert slechter. Het is dus belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de usability. Mensen zijn notoir ongeduldig op het web, dus als iets niet goed werkt zijn ze snel vertrokken.

Naast het vermijden van fouten heb je ook te maken met de verwachtingen van je gebruikers. Links in een tekst horen onderstreept of met een afwijkende kleur. Een logo linkt terug naar de homepagina. Een navigatiemenu staat bovenaan de pagina en anders aan de linkerkant. Door aan dit soort verwachtingen te voldoen maak je de website simpel te gebruiken.

Ook responsive design is een belangrijk aspect van usability. We bekijken websites steeds vaker via onze smartphone of tablet en dan is het vervelend als een site niet goed werkt. Niet voor niets is responsiveness één van de rankingfactoren van Google.

Wil je weten hoe jouw website scoort op usability? Bekijk dan eens deze Engelse checklist, of deze in het Nederlands.

En wat betekent user experience?

User experience, of UX, gaat over hoe de gebruiker de website ervaart. Ze moeten er iets aan hebben en het proces (van een aankoop of aanvraag) moet prettig zijn.

Vragen die je hierbij bijvoorbeeld kunt stellen zijn: Krijgen klanten snel feedback? Bieden we ze waardevolle content? Past onze tone-of-voice bij de doelgroep?

Goede usability draagt bij aan een goede user experience. Het is niet hetzelfde: een site kan perfect functioneel zijn, maar lelijk ontworpen en totaal niet passend bij de doelgroep.

De term “UX Design” komt steeds meer op – wij hebben er eerder ook over geschreven. Het betekent dat een website wordt ontworpen met de eindgebruiker in gedachten. Doordat user experience hierbij aan design wordt gekoppeld, lijkt het misschien alsof het vooral ’t domein van de webdesigner is. Maar dat is een denkfout.

De webdesigner zorgt voor goede usability. Maar UX is breder dan dat: het gaat ook over goede content, snelle reacties op vragen of links naar websites met extra informatie. Er is geen onesize-fits-all ontwerp voor user experience. Je moet immers rekening houden met jouw doelgroepen. Welke ervaringen hebben zij, op welke momenten bezoeken zij je website, wat zijn hun verwachtingen?

UX

Usability is elke handeling zo eenvoudig en effectief mogelijk maken. User experience is zorgen dat die handeling zinvol en prettig is.

 

Wat heeft dit te maken met SEO?

Een paar jaar geleden was SEO heel simpel. Veel keywords en veel backlinks, dan kwam je al een heel eind.

Tegenwoordig moet je meer moeite doen voor een goede ranking en zijn de algoritmes complexer geworden. SEO is niet meer een manier om zoekmachines tevreden te stellen, maar een manier om de gebruiker tevreden te stellen. Dit blijkt goed uit een aantal grote updates van het Google-algoritme de afgelopen jaren:

  • Pigeon update. Lokale zoekresultaten worden beter weergegeven.

  • HTTPS/SSL update. Sites met een beveiligde verbinding krijgen een hogere ranking.

  • Mobile update. Responsive websites komen hoger in zoekresultaten bij zoekopdrachten op mobiel/tablet.

  • Quality update. Websites van hogere kwaliteit komen hoger in de ranking.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van de tientallen updates die Google elk jaar doorvoert. En elke update benadrukt het belang van user experience: een website scoort goed als hij voldoet aan de zoekvraag van de gebruiker. Met goede, relevante informatie en met een veilige website die op elk platform te gebruiken is.

“Many people believe that SEO is simply optimizing a website for search engines. In reality, SEO is optimizing a website for people who use search engines.”

En de factoren met de meeste invloed op de ranking in Google hebben ook alles te maken met de gebruiker: laadsnelheid, click-throughrate, bounce rate, hoeveel backlinks je hebt…

Een goede ranking heeft dus alles te maken met usability en user experience.

Als je website traag is, of hij is moeilijk te navigeren, zullen bezoekers snel wegklikken. Dat is niet alleen slecht voor je bounce rate, maar ook voor je bezoekersaantallen, want ze komen waarschijnlijk niet meer terug.

Content van lage kwaliteit betekent dat gebruikers terug naar de zoekresultaten zullen gaan, op zoek naar een andere website die ze wel verder helpt. Dit geldt voor de teksten op je homepagina, maar denk ook aan je blog: als je deze zelden update of geen nuttige artikels schrijft zullen lezers ook snel wegklikken.

Backlinks, zo ongeveer de allerbelangrijkste rankingfactor, krijg je vooral door iets waardevols aan te bieden. Of het nu grappig of informatief is, mensen moeten er iets aan hebben. En die ‘backlink-farms’ van vroeger, die jou honderden links bezorgden voor een paar euro, die werken niet meer. Alleen backlinks van betrouwbare websites tellen nog echt mee.

Iets doen voor SEO = iets doen voor je klanten

Zo simpel is het eigenlijk. Zie SEO als onderdeel van je klantenservice. Je helpt mensen aan waardevolle content, je helpt ze die content makkelijker te vinden, je helpt ze om je website eenvoudig te gebruiken. Daar worden je klanten én de zoekmachines blij van.

Deel dit artikel

 

Wil jij ook meer resultaat? Bel 023 3020 458 of 

Vraag een offerte aan